3D-skannaus

eli laserkeilaus, mitä se on?

 

Laserkeilaus tallentaa isot kohteet mittatarkasti digitaaliseen muotoon. Jalustalle asetettu mittakeilain pyörii ja lähettää suuren määrän lasersäteitä eri suuntiin.

Kun lasersäteet kohtaavat minkä tahansa esteen – rakennuksen, ruohonkorren, pikkukiven – ne heijastuvat takaisin laitteeseen. Se mittaa osuman sijainnin ja tallentaa sen pisteeksi. Keilain sisältää myös kameran, joka tallentaa kohteen värit. Keilain tallentaa kaksi miljoonaa havaintoa sekunnissa.

Keilauksen tuloksena kohteesta rakentuu pistepilvi. Se on kolmiulotteinen malli, joka muodostuu jopa miljardeista laitteen tallentamista pisteistä eli siis lasersäteiden osumista. Pistepilven pohjalta kohteesta voi luoda tietokoneella tarkan 3D-mallin helposti ja nopeasti.

Laserkeilaus on turvallinen, koska laser on matalatehoinen. Laserkeilaimen laser ei vahingoita silmiä tai muita kudoksia, kasveja eikä hauraitakaan esineitä. Laite ei myöskään kosketa tai läpivalaise, vaan ”katselee” ympäristöä ihmissilmän tavoin.

 

Nopeammin, edullisemmin ja tarkemmin uudella tekniikalla

 Kolme hyvää syytä valita Atlastica

 

1. Tarkkuus

3D-skannatut kuvat kiinteistöstä kelpaavat vaativiin rakennus- ja saneerausprojekteihin sekä todisteiksi oikeudessa. Skannaus vastaa 5 mm tarkkuudella todellista rakennusta jokaisesta kulmasta, todellisissa väreissä. Myös rakennuksen ympäristö tallentuu jokaista maanmuotoa, tolppaa ja pensasta myöten.

2. Nopeus

Suunnittelijoiden ei edes tarvitse käydä kohteessa, sillä pistepilviaineisto ja siitä tehdyt kuvat vastaavat varmasti todellisuutta. Mittaustyö pystytään tekemään äärimmäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta yhdessä päivässä

3. Kustannustehokkuus

Pistepilvestä voidaan kustannustehokkaasti tuottaa todellisuutta äärimmäisen tarkasti vastaava 3D-mallinnus, dwg-kuvat tai muu digitaalinen suunnitteluaineisto. Tarkat kuvat mahdollistavat mm. paremmat tarjouspyynnöt sekä suunnittelun ja yllätysten välttämisen projektissa. Kaikki nämä tarkoittavat kustannussäästöjä, jotka näkyvät viivan alla tuloslaskelmassa.

Atlastica käyttää markkinoiden kehittyneintä RIEGLin laserskannaustekniikkaa, joka on tarkoitettu erityisesti rakennetun ympäristön dokumentointiin. 

Laserkeilaus tallentaa 20 miljoonaa pistettä per mittausasema, 5 mm tarkkuudella, todellisissa väreissä

Hankalimmat rakenteet talteen helposti

Olet kenties tehnyt tai teettänyt tarkemittauksia tai tutkimuksia perinteisellä takymetrimittauksella, mittanauhalla tai laseretäisyysmittarilla. Jos tavoitteena on tuottaa mittatarkat rakennuspiirustukset, vanhojen menetelmien huonoina puolina ovat hitaus, inhimillisten virheiden mahdollisuus, alhaisempi tarkkuus ja tiettyjen rakenteiden kohdalla mittauksen sula mahdottomuus. Käytännössä nämä menetelmät eivät pääse lähellekään sitä tarkkuutta ja työstettävyyttä mitä pistepilviaineisto tarjoaa. Syvennykset, räystäät, kaltevat ja kaarevat pinnat ovat takymetrimittauksella hitaita tai mahdottomia mitata.  

Perinteisillä menetelmillä yksi piste kerrallaan – laserkeilauksella  yli miljoona pistettä sekunnissa

Teknologian kehitys mahdollistaa aikaisempaa valtavasti tarkemman aineiston tuottamisen murto-osassa siitä ajasta, mitä kuluisi esimerkiksi kerrostalon tai teollisuuskiinteistön tarkemittaukseen takymetrimittauksella. Rakennuksen ulkopuolisessa mittauksessa takymetrimenetelmä vaatii vähintään 10 x enemmän työtunteja kuin laserkeilaus. 

Atlastica tallentaa maailman digitaaliseen muotoon

Maisemien ja rakennusten millintarkka mallintaminen on perinteisesti ollut suuritöistä tai mahdotonta. Mutta ei enää. Palvelumme on laserkeilaus, jonka avulla lähes mikä tahansa kohde voidaan tallentaa digitaaliseksi 3D-malliksi. Laserkeilaus on jo mullistanut metsänhoidon ja rakentamisen. Nyt Atlastica tuo tämän teknologian sinunkin käyttöösi.

Atlastica ottaa isotkin mallintamistehtävät kevyesti harteilleen.

Jukka Ylitalo 
Toimitusjohtaja
+358 40 501 4024
jukka.ylitalo(at)atlastica.fi

Jani Juujärvi
Projektipäällikkö
+358 40 501 4653
jani.juujarvi(at)atlastica.fi

Miika Puljujärvi
Suunnitteluinsinööri
+358 40 501 4634
miika.puljujarvi(at)atlastica.fiSuomen Vahvimmat

 

Ota yhteyttä Atlasticaan

Täytä ja lähetä viesti.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.